Miért eszünk fánkot farsang idején?

Miert-eszunk-fankot-farsang-idejen

A fánk méltán népszerű és minden korosztály által kedvelt édesség egész évben. A hagyomány szerint azonban mégiscsak a farsangi időszakhoz kötődik. De miért eszünk fánkot farsang idején?

Fánkhoz kötődő hagyományok

Magyarországon a 19. században terjedt el igazán a fánk fogyasztása és készítése, számos hiedelmet, hagyományt hozva magával.

Hajdanán a háztűznézés egybeesett a farsangi időszakkal, így a legényeket fánkkal kínálták a lányok. Ha egy fánkot a lány megfelezett a fiúval, úgy tudatta vele, hogy viszonozza érzéseit. Így nem meglepő, ha a szalagosfánk a jegygyűrű szimbólumaként is ismert.

De ismerünk olyan tradíciókat is, ahol a fánkot annak reményében készítették, hogy az szerencsét, bő termést, gazdagságot és szerelmet hozzon a házhoz.

Honnan ered a fánk?

A fánk eredetéről és európai elterjedéséről több legenda is fennmaradt.

Az egyik legtöbbet emlegetett történet szerint a fánkot egy bécsi pékasszonynak köszönhetjük, akinek péksége előtt tülekedő, türelmetlen tömeg várta, hogy kisüljenek a kenyerek. Ez felbőszítette az asszonyt, aki egy darab nyers tésztát hajított feléjük. A tészta szerencsére azonban egy forró olajjal teli edénybe esett, amiben pillanatok alatt kisült az „első fánk”.

Egy másik fennmaradt történet szerint Beatrix volt, aki Mátyás király udvarába hozta az itáliai karneválokból már jól ismert fánkot.

Ezen felül ismerünk olyan „legendát”, ami Marie Antoinettehez köti a fánk elterjedését, aki egy álarcosbálon kóstolta először az édességet és azonnal megkedvelte.

Bárkinek is tulajdonítjuk a fánkevés szokását, mára már kikerülhetetlen a farsangi időszakban.

Ha Te is készítenél egészséges életmódba beilleszthető pihe-puha, ízletes fánkokat, akkor kattints IDE.

2022.02.16.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.